Derneğimiz
İletişim
Bize yazın
Ana Menu
Multimedya
Linkler
MULTIPL SKLEROZ (MS)  NEDİR ?

Multipl Skleroz ( MS ) beyin ve omuriliği oluşturan sinirlerin toplamından oluşan Merkezi Sinir Sistemine ait kronik bir hastalıktır. Beyinden çıkan komutlar elektrik sinyalleri olarak omurilikten geçer ve vücudun ilgili kaslarına ulaşmak üzere sinirlere iletilirler.  Sinir lifleri "Miyelin"  adı verilen  özel bir madde ile kaplanmıştır.  Bu doku, sadece sinir liflerini korumakla kalmaz, aynı zamanda bu liflerin elektrik uyarılarını daha hızlı  iletmelerine de yardımcı olur. Multipl Skleroz (MS) hastalığında miyelin kılıf hasarı gelişir ve plak olarak adlandırılan sert, normal dokudan farklı, normal doku gibi işlevsel olmayan çok sayıda hasarlı alanlar oluşur.  Bu plaklar sinir sistemi içinde pek çok yerde oluşabilir ve sinirler boyunca mesajların iletilmesini, beyin ve diğer organlar arasındaki iletişimi engelleyerek birtakım bozuklukların oluşmasına neden olur.  

  Multipl Skleroz,  henüz nedeni kesin olarak tespit edilebilmiş bir hastalık değildir. Genellikle gençlerde, kadınlarda, sosyo-ekonomik düzeyi yüksek toplumlarda, kentlerde yaşayan eğitim düzeyi yüksek kişilerde görülen bir hastalıktır. Daha çok 20-40 yaş arasında görülür. Nadiren çocuklarda ve ileri yaşlarda da görülebilir.  Bayanlardaki sıklığı erkeklere oranla 2-2,5 kat fazladır. MS ölümcül bir hastalık değildir. Yapılan çalışmalarda ortalama yaşam süresi açısından MS'lilerle sağlıklı bireyler arasında önemli bir fark olmadığı ortaya konmuştur.  Kalıtımın rolü çok azdır. Birebir kalıtımla geçmez..MS tanısı konan bir hastanın ailesinde 2. bir MS ‘li hastanın çıkma olasılığı, MS görülmeyen ailelere göre daha fazladır.

Multipl Sklerozun belirtileri, şiddet ve seyir yönünden hastadan hastaya çok büyük değişiklikler gösterebilir. Sadece kişiden kişiye değişiklik göstermekle kalmayıp, aynı kişide zaman içinde de değişiklikler görülür. Hastalığın ani alevlenme ve  iyileşme dönemleri vardır. Hastalarda yeni belirti ve bulguların ortaya çıkması veya eski belirtilerde belirgin artış olması, bu belirtilerin en az 24 saat sürmesine atak denir. Ataklar tamamen iyileşebilir, hafif belirtiler bırakabilir veya oluşan sekel kalıcı olabilir. Bazen hasta şikayetlerini ihmal edebilir, doktora gitmeden iyileşebilir.Böylece atak gözden kaçabilir.  Ataklar uygun şekilde ve mümkün olduğunca çabuk tedavi edilmelidir. Bu nedenle atak geçirdiğinizi düşünüyorsanız mutlaka zaman geçirmeden tedavinizi yürüten tıp merkezine başvurmalısınız.  
BURSABURSA
GÜNÜN SÖZÜ

Bize Ulaşmak için (0224) 240 08 68 no'lu telefonlarından arayabilir ve bmsder@bmsder.org mail adresini kullanarak bize ulaşabilirsiniz. Bursa Multipl Skleroz Derneği