Derneğimiz
İletişim
Bize yazın
Ana Menu
Multimedya
Linkler
MERAK ETTİKLERİNİZ

İş hayatı
MS'li hastaların, teşhisten sonra çalışmaya devam etmemeleri için hiçbir sebep yoktur. Ancak çalışan MS hastalarına iyi bir iş yeri desteği gerekir. Ev ve iş yeri ortamları hastaların engellerine göre ayarlanmalıdır. Aşırı yoran işler önerilmez.

Gebelik
Gebeliğin,  hastalığın uzun vadedeki seyrini olumsuz etkilemediği kabul edilir. Hastaların çoğunda gebeliğin ilk aylarında MS atakları seyrekleşir ya da görülmez fakat doğuma doğru ve doğum sonrası atak geçirme riski artmaktadır. Gebelik planlayan bir MS hastası bunu kendisini takip eden nöroloji uzmanıyla paylaşmalı ve önerilerini almalıdır. Verilecek kararda gebeliğin MS ‘in seyrine etkilerinden çok MS’in ileride bir bebeğin bakımın getirdiği sorumlulukları yerine getirmekte sorun yaratıp yaratmayacağı göz önünde bulundurulmalıdır.

Sigara- Alkol
Sigara sayısız zararlarının yanında MS açısından vücut direncini kırmakta, enfeksiyonlara meyli artırmakta, alınan vitaminleri parçalamaktadır. Bu yüzden bırakılması önerilmektedir. Alkol ince beceri bozukluğuna, denge bozukluğuna ve kötü konuşmaya neden olur. Aynı zamanda muhakemeyi kötüleştirir ve davranışı değiştirir. Bütün bunlar MS’te var olan nörolojik bulgulara eklenir. 
Sıcaklık ve Güneşlenme
MS’i olan birçok kişide sıcak ve nemli hava, sıcak bir banyo veya duş, belirtileri geçici olarak kötüleştirmektedir. MS tanısı almış hastalar yazın sabah erken saatlerde, akşam ise geç saatlerde güneşlenmeli ve yüzmelidirler. Aşırı sıcak ve güneşlenme hastaların genel durumunu bozar, halsizlik yapar. Atak riskini arttırır.

Askerlik
TSK mevzuatına göre MS'i belgelenen erlere askerlik yaptırılmamaktadır.

Alternatif tedaviler (Zerdeçal, Çuha çiçeği yağı, biyoenerji vb.)
Bilimsel olarak doğrulanmış MS’i iyileştirici bir etkileri olmadığı söylenebilir.
Bu uygulamaların olası riskleri ve fiyatları ile sağladıkları
yararı iyi karşılaştırmak gerekir. Hiçbir şekilde esas tedavinin yerini almamalıdır.

Beslenme
Sıvı yağlar özellikle zeytinyağı ağırlıklı diğer yağlarında olduğu dengeli bir beslenme rejimi olmalıdır. Katı yağlar, margarin tavsiye edilmez. Taze sebze ve meyve tüketilmelidir. Donmuş, işlem görmüş gıdalardan uzak durulmalıdır. Sık kortizon almak zorunda olan hastalar tercihen yağsız süt, yoğurt, peynir tüketmelidir. Bu yeterince alınamıyorsa kalsiyum ve D vitamini içeren ilaçlar ilave edilmelidir. MS Hastaları oruç tutmamalıdır. Günlük olarak tükettiğiniz protein miktarını azaltın; günlük kalori gereksiniminizin %10 unu proteinlerden temin edin. Hayvansal proteinler yerine mümkün olduğunca bitkisel proteinler tüketin (mercimek, soya gibi).

BURSABURSA
GÜNÜN SÖZÜ

Bize Ulaşmak için (0224) 240 08 68 no'lu telefonlarından arayabilir ve bmsder@bmsder.org mail adresini kullanarak bize ulaşabilirsiniz. Bursa Multipl Skleroz Derneği